darwin en Fairtrade laten Belgen werken voor 67 cent

“Hoe lang werk jij voor 67 cent?” Met deze slogan lanceert Fairtrade Belgium zijn nieuwe campagne voor de Week van de Fair Trade, van 3 tem 13 oktober. De meerderheid van de cacaoboeren in West-Afrika leeft namelijk van 67 cent per dag, en dat is onder de extreme armoedegrens. 

 

“De vele duurzaamheidsinitiatieven en programma’s in de cacaosector slagen er niet in om een leefbaar inkomen te garanderen,” zegt Nicolas Lambert, directeur van Fairtrade Belgium, “terwijl een leefbaar inkomen toch een universeel mensenrecht is. Dus pleiten wij voor een hogere prijs voor de cacaobonen en een luidere stem voor de boeren, zodat ze autonomer hun toekomst kunnen bepalen.”

Om het looncontrast met het Westen te belichten kozen Fairtrade Belgium en darwin voor de directe aanpak, door de vraag simpelweg te stellen aan mensen van hier: hoe lang werk jij voor dat bedrag? Het antwoord daarop laat zich raden.

In 2 korte tv-spotjes zien we hoe een kapper zijn tondeuse zet in de krullenbol van een jongen, om na één kale streep al te stoppen. Of hoe een vrouw na het nodige wachten nét niet geholpen wordt aan een loket. Want hey, voor 67 cent gaan we ons niet moe maken. Ook de columnisten van Metro en Pub hielden het voor één keer na anderhalve zin al voor bekeken.

De campagne rolt verder uit in print, prerolls, en een aantal stuntjes, die live inzoomen op hetzelfde idee.

Zo is er een filmpje waarin een professor van de KU Leuven, die na 2 minuten – en in het midden van een zin – een volle aula verlaat. Terwijl iedereen zich afvraagt wat hem bezielt, verschijnt de hamvraag “Hoe lang werk jij voor 67 cent?” vooraan op een groot scherm.

Met een gelijkaardig ideetje werden cinemabezoekers op het verkeerde been gezet. Terwijl ze denken dat hun film is begonnen, floept het licht aan en wordt het scherm wit: “Hoe lang werk jij voor 67 cent? Onze projectionist een half minuutje”.

“Het is niet moeilijk om iets aan te klagen zonder te moraliseren,” zegt Raf De Smet, CD bij darwin, “het is net die grappige ondertoon die je aanzet om voor eerlijke handel te kiezen. De werkomstandigheden van veel cacaoboeren is ronduit schrijnend, maar we gaan ze niet veranderen door ze te dramatisch af te schilderen.”

Credentials

Agency: darwin

Client: Fairtrade Belgium - Nicolas Lambert, Douchka van Olphen, Sara Vertongen, Deborah Rozenberg

Account: Taraneh Ataï Kachoui

Account Director: Eva Maes

Strategy: Kendy Smits

Creative: Bjorn Blockx, Mathijs Bettens, Sebastiaan Dessaux

Creative Director: Raf De Smet

Production Company: Static Films, Patrick Schepers

Director: Jeroen Willekens

Over darwin

A boutique agency of the BBDO Worldwide network in Brussels that delivers top rate work in a close relationship with its clients.

Our mission: Make better work together.

darwin
Bessenveldstraat 25
1831 Diegem
Belgium